Tervetuloa Maailman pulssi -blogiin seuraamaan Ashlee Oikaraisen kolmen kuukauden harjoittelujaksoa, jossa hän pääsee aitiopaikalle tutustumaan terveydenhuollon kehittämiseen globaalisti!
Olen Ashlee Oikarainen, kohta terveystieteen maisteriksi valmistuva sairaanhoitaja. Olen opiskeluuni liittyvässä harjoittelussa UN City -toimitiloissa Kööpenhaminassa.
Harjoittelu toteutetaan yhteistyössä Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, WHO) kanssa. Kerron blogissani harjoittelutehtävistäni ja laajemmin terveydenhuollon kehittämisestä globaalisti.
Vastuuvapauslauseke: Kirjoitukseni eivät edusta WHO:ta millään tavalla eivätkä ne ole WHO:n yleisiä kannanottoja.
Upea mahdollisuus!
Tuntuu niin uskomattomalta, että minulle on avautunut mahdollisuus olla harjoittelijana WHO:n Euroopan alueen toimistossa, johon kuuluu yhteensä 53 jäsenmaata.
Työskentelen ”Division of Health Systems and Public Health” yksikössä, ja ”Human resources for health” -projektin alla. Koen, että työskentelen sellaisessa projektissa, joka on lähimpänä omaa asiantuntijuuttani.
Minulle on alustavasti suunniteltu kolme tehtävää. Ensimmäisessä tehtävässä analysoin aineistoa, jossa kartoitetaan terveysalan koulutusta WHO Euroopan alueella. Toisessa tehtävässä avustan terveysalan henkilöstöresurssien parhaiden käytäntöjen työkalupakin kehittämisessä. Kolmas tehtävä liittyy näyttöön perustuvaan toimintaan.
Harjoittelun kesto on kolme kuukautta, ja pyrin sen aikana avaamaan teille lukijoille vähän, mitä työtä tehdään globaalisti terveydenhuollon kehittämisen eteen. Tervetuloa seuraamaan harjoitteluani!
Ensimmäinen harjoittelupäivä 1.2.2017
Oli kyllä kieltämättä erilainen ja aivan erinomainen ensimmäinen harjoittelupäivä.
Tänään oli yhteinen kokoontuminen, jossa oli sekä ”Division of Health Systems and Public Health” yksikön työntekijöitä, että WHO:n eri maiden toimistojen edustajia. Tapahtumapaikkana oli Weber Grill Academy. Kuten nimestä voi jo päätellä, siellä kaikki eväät grillataan.
Päivä eteni sujuvasti niinkin tärkeän asian äärellä kuin tunneälykkyys (Emotional Intelligence). Kouluttaja oli erittäin ammattitaitoinen ja motivoiva. Tärkein sanoma oli, että älykkyys ei itsessään johda menestykseen, vaan jopa tärkeämmäksi ominaisuudeksi jää ihmisen tunneälykkyys.
Lyhykäisyydessään käsitteeseen liittyy neljä osa-aluetta: self-awareness, self-management, social awareness ja relationship management. Tunneälykkyyttä voidaan tietoisesti kehittää. Tulee oppia tunnistamaan omia tunteita ja pyrkiä hallitsemaan omaa käyttäytymistään ja menettelytapojaan.
Harjoittelun aloittaminen juuri tällaisena koulutuspäivänä osoittautui aivan erinomaiseksi, koska sain tutustua yksikön eri projekteissa toimiviin henkilöihin. Koulutuksen aikana olimme jakaantuneet pieniin ryhmiin, ja teimme paljon interaktiivisia tehtäviä. Koko päivän saimme nauttia erilaisista grillatuista herkuista esimerkiksi grillatuista päärynän paloista.
Klo 18 aikaan meille ilmoitettiin, että meidät jaetaan ryhmiin ja tehtävämme on laittaa kolmen ruokalajin päivällinen. Meille annettiin pino erilaisia reseptejä ja kerrottiin säännöt. Ruokalajit siis arvioitiin, eli jokaisen ryhmän tuli valmistaa yksi ylimääräinen ruoka-annos tuomareita varten. Ruoka-aineet tuli etsiä ja ruoan laittoa kellotettiin.
Ryhmämme pärjäsi huonosti muihin ryhmiin verrattuna, mutta ei me nälkään kuoltu. Ruoka oli hyvää, ja ehkä osasimme arvostaa sitä, kun se oli niin suurella työllä laitettu.
Ensimmäinen työpäivä kesti kokonaisuudessaan 14 tuntia. Olin hyvin väsynyt seuraavana aamuna kokouksessa, ja niin näytti olevan moni muukin. Oli kuitenkin hyvin mielenkiintoista asiaa, kun esitettiin sitä työtä, mitä jokaisessa projektissa tehdään. Ei olisi voinut olla parempi aloitus harjoittelulle, ensin oli tutustumispäivä ja sitten perehdytyspäivä! Pysy kuulolla…
Ashlee Oikarainen
Kohta terveystieteen maisteriksi valmistuva sairaanhoitaja
Ashlee on maisteriopintoihin liittyvässä harjoittelussa UN City -toimitiloissa Kööpenhaminassa. Harjoittelu toteutetaan yhteistyössä Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, WHO) kanssa.