13.2.2017 Hoitotyön koulutuksen analysointia

WHO:n Euroopan aluetoimiston julkaisemassa strategiassa (European strategic directions for strengthening nursing and midwifery towards Health 2020 goals) pyritään kehittämään hoito- ja kätilötyötä WHO Euroopan alueella kohti Terveys 2020 tavoitteita (kts. blogiteksti).

Strategiassa on neljä ensisijaista toiminta-aluetta, joista yksi koskee koulutuksen kehittämistä.

WHO Euroopan alueella hoito- ja kätilökoulutus on hyvin kirjavaa. Syntyi tarve kartoittaa koulutusta alueen 53:ssa jäsenmaassa. Aihetta lähdettiin tutkimaan kyselylomakkeen avulla, jolla kerättiin aineistoa hoito- ja kätilökoulutuksesta. Tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää koulutuksen nykyistä tilannetta.

Ensimmäinen harjoittelutehtäväni WHO:ssa on siis analysoida tätä kyseistä aineistoa sisällön analyysillä. Minä analysoin hoitotyön koulutusta ja ohjaajani WHO:ssa keskittyy kätilökoulutusta käsittelevään aineistoon.

Tehtäväni on osoittautunut hyvin haasteelliseksi. Maiden välillä on paljon eroavaisuuksia niin terveys- kuin koulutusjärjestelmissä, mikä hankaloittaa analyysin tekemistä. Onneksi olen saanut ohjausta sisällön analyysin tekemiseen Oulun yliopiston Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksiköstä, ja olen päässyt alkuun analyysissä.

Eli päiväni Kööpenhaminassa kuluvat tässä kauniissa, ekologisessa, uudessa YK:n rakennuksessa hoitotyön koulutusta analysoidessa. SPSS-ohjelmasta on paljon hyötyä. Exceliäkin tulee käytettyä. On kyllä hyvä oppimiskokemus!
Toimistotyön tasapainoksi pyöräilen uudella pyörälläni joka päivä töihin. Arkena pyöräilen keskimäärin 20 km päivässä. Täytyy myöntää, että pyöräily pyöräruuhkassa vaatii opettelua. En ole koskaan aiemmin nähnyt näin kattavaa pyörätieverkostoa. Tanska on tässä esimerkkimaa!

Ashlee Oikarainen
Kohta terveystieteen maisteriksi valmistuva sairaanhoitaja
Ashlee on maisteriopintoihin liittyvässä harjoittelussa UN City -toimitiloissa Kööpenhaminassa. Harjoittelu toteutetaan yhteistyössä Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, WHO) kanssa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Evidence based practice

Miten tutkimusnäyttö viedään käytäntöön ja mitä se vaatii ammattilaisilta?

Miten tutkimusnäyttö viedään käytäntöön ja mitä se vaatii ammattilaisilta? Tämä blogipostaus on julkaistu alun perin Hoitajat.net sivustolla. Tutkitun tiedon vieminen käytäntöön ei ole aina helppoa.   Terveydenhuollon ammattilaisilla on lakisääteinen velvollisuus toimia näyttöön perustuvasti. Käsitys Read more…

Healthcare education

Five things you can take away from a healthcare education conference

Five things you can take away from a healthcare education conference This text was posted on the Hoitajat.net website, available through this link. In September, I attended the 28th Networking for Healthcare Education 2017 (NET) Read more…

Healthcare education

Kansainvälistä elämää, näkyvyyttä ja verkostoitumista

Kansainvälistä elämää, näkyvyyttä ja verkostoitumista Tämä blogipostaus on julkaistu alun perin Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n sivustolla. Ashlee Oikarainen on sairaanhoitaja, terveystieteen maisteri, ja juuri aloittamassa terveystieteiden tohtorikoulutuksen opintoja. Hänen tutkimusaiheensa liittyy kansainvälisten sairaanhoitajaopiskelijoiden opiskelijaohjaukseen. Read more…