Berliinissä 3.3.2017 ”No health without a workforce”

Olen kuullut otsikon lauseeseen lisättävän sivulauseen eli ei ole terveyttä ilman työvoimaa, eikä työvoimaa ilman sairaanhoitajia ja kätilöitä. Sairaanhoitajat ja kätilöt kollektiivisesti muodostavat suurimman osan terveydenhuollon työvoimasta (WHO 2015).

Näillä ammattiryhmillä on merkittävä rooli turvallisten, tehokkaiden ja laadukkaiden terveydenhuollon palveluiden toteuttamisessa. He toimivat työssään useimmiten lähellä ihmistä, ja voivat tällöin tuoda myös asiakkaidensa näkökulmaa esille. On siis tärkeää, että sairaanhoitajia ja kätilöitä arvostetaan ja heitä kuullaan terveydenhuollon palveluiden kehittämisessä.

Vuosittain edustajia WHO:n Euroopan aluetoimistolta sekä WHO/Europe-yhteistyökeskuksista ja jäseniä Euroopan kansallisten sairaanhoitaja- ja kätilöliittojen foorumista (EFNNMA) kokoontuvat keskustelemaan tärkeistä asioista, jotka liittyvät sairaanhoitaja- ja kätilötyöhön. Tänä vuonna tämä yhteinen kokous pidettiin Berliinissä 2-3.3. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa työstämisen alla olevasta kestävästä terveydenhuoltohenkilöstöä koskevasta viitekehyksestä.

Osaksi viitekehystä linkitetään käytännönläheinen työkalupakki terveysalan henkilöstöresurssien parhaista käytännöistä. Lisäksi kokouksessa keskusteltiin ajankohtaisista tutkimuksista esimerkiksi sairaanhoitaja- ja kätilökoulutusta koskevasta tutkimuksesta, jossa olen ollut mukana aineiston analysoinnissa.

Oli ilo nähdä Berliinissä Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) tutkimusjohtajaa Arja Holopaista. Hotus jatkaa edeltäjänsä Sairaanhoidon tutkimuslaitoksen 1980 aloittamaa toimintaa WHO:n yhteistyökeskuksena, ja on tehnyt paljon tärkeää työtä WHO:lle.

Tällä hetkellä Hotus työstää raporttia näyttöön perustuvasta toiminnasta hoito- ja kätilötyössä WHO:n Euroopan alueella, ja Arja piti kaksi esitelmää tästä tärkeästä aiheesta. On todettu, että näyttöön perustuvan toiminnan käsitteitä ymmärretään eri tavalla eri maissa ja jopa maidenkin sisällä. Lisäksi monet maat kohtaavat ongelmia näyttöön perustuvan toiminnan implementoinnissa, joka on kompleksinen prosessi.

Tämä työn alla oleva raportti selkeyttää käsitteitä ja tarjoaa paljon tietoa aiheesta sekä käytännön esimerkkejä näyttöön perustuvan toiminnan implementoinnista eri maista.

Ashlee Oikarainen
Kohta terveystieteen maisteriksi valmistuva sairaanhoitaja
Ashlee on maisteriopintoihin liittyvässä harjoittelussa UN City -toimitiloissa Kööpenhaminassa. Harjoittelu toteutetaan yhteistyössä Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Maailman terveysjärjestön (World Health Organization, WHO) kanssa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Evidence based practice

Miten tutkimusnäyttö viedään käytäntöön ja mitä se vaatii ammattilaisilta?

Miten tutkimusnäyttö viedään käytäntöön ja mitä se vaatii ammattilaisilta? Tämä blogipostaus on julkaistu alun perin Hoitajat.net sivustolla. Tutkitun tiedon vieminen käytäntöön ei ole aina helppoa.   Terveydenhuollon ammattilaisilla on lakisääteinen velvollisuus toimia näyttöön perustuvasti. Käsitys Read more…

Healthcare education

Five things you can take away from a healthcare education conference

Five things you can take away from a healthcare education conference This text was posted on the Hoitajat.net website, available through this link. In September, I attended the 28th Networking for Healthcare Education 2017 (NET) Read more…

Healthcare education

Kansainvälistä elämää, näkyvyyttä ja verkostoitumista

Kansainvälistä elämää, näkyvyyttä ja verkostoitumista Tämä blogipostaus on julkaistu alun perin Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry:n sivustolla. Ashlee Oikarainen on sairaanhoitaja, terveystieteen maisteri, ja juuri aloittamassa terveystieteiden tohtorikoulutuksen opintoja. Hänen tutkimusaiheensa liittyy kansainvälisten sairaanhoitajaopiskelijoiden opiskelijaohjaukseen. Read more…